Водолей

Водолей: 21.01 - 19.02

Информация за зодията Водолей


Управляваща планета: Уран
Елемент: Въздух
Качество: Неподвижен
Девиз: „Аз знам!”
Щастливи числа: 2, 4, 8, 9, 11, 13
Подходящ цвят: електрик, ултрамарин, виолетов
Камъни: гранат, циркон, опал, сапфир, аметист, лазурит
Цветя (растения): теменужка, мирта, нарцис
Метал: Олово
Талисман: ключ, икона
Късметлийски дни: сряда, събота
Неблагоприятни дни: неделя

Има слаби и силни Водолеи. Водолеите са ангел и дявол в една кожа. Не обичат да правят впечатление, но все пак го правят. Стремят се да направят нещо хубаво и в крайна сметка правят така, че на самите тях да им е хубаво. Не се подчиняват на условностите, но изискват от другите да го правят. Не желаят да приличат на никого, не ги интересува общественото отношение към тях, но обикновено разполагат с власт и престиж. Любопитни са към всичко и щом го изучат, много бързо им омръзва. Душата на Водолея е изпълнена с нежност, но рядко ще се втурне към някаква цел стремглаво. Непрекъснато се разкъсват между разум и чувства.
Водолеите са любезни, доверчиви, естествени, на моменти даже наивни. Водолеят не изпитва чувство на вина, ако претърпи неуспех се усамотява и не допуска прояви на съчувствие. Не обичат да ги управляват, мразят да им показват собствените грешки, това ги изнервя.
Водолеите имат много богато въображение и ако почувстват проява на внимание са в състояние да култивират енергия и да я управляват за разгадаване на различни ситуации.
 
Добри и лоши черти
Ако Водолеите трябва да бъдат описани с една дума, то тя е независими. Най-много ценят свободата си и най-добре се чувстват сред приятели. Водолеят е скромен, не се стреми към надмощие. Добър приятел и добър съветник. Духовно предан. Понякога е прекалено разнопосочен. Не признава никакви ограничения, в спремежа си да осъществи всички свои увлечения става повърхностен.
Най-лош вариант: Безличен. Клюкар, прахосник, майстор по сътворяването на всякакъв вид неприятности, най-вече на себе си. Дълбоко в душта си е скъперник и се срамува от това.
 
Мъжът Водолей
Водолеят има скулесто лице и хубав глаас. На пръв поглед изглежда като човек от друг свят. Каквото и да похване, то се превръща в уникално произведение и при това той го прави съвсем естествено и непосредствено. Той винаги е изпълнен с фантастични и екстравагантни идеи, които остават чужди за повечето от обкръжаващите го и биват оценени от шепа хора. Всеки Водолей в дъното на душата си е анархист, той дълбоко ненавижда преклонението пред авторитети и порядки, у него винаги тлее скритото желание за разрушение, за конфликт и за промяна. Водолеят лесно приема новостите, поддържа демократичните идеи, тъй като идеята за равенство и братство е заложена у него. Всяко посегателство към независимостта на Водолея е обречено на неуспех, това е най-свободолюбивия знак в целия зодиак. Водолеят остро чувства всяка несправедливост, с която се сблъсква и упорито се бори против нея. Ако го провокирате, ще окаже достойна съпротива.
 
Жената Водолей
Жената Водолей се отличава с хубав глас и скулесто лице. Тя иска независимост във всичко. Това е най-ценното, заради което е готова на огромни жертви и не би заменила за нищо. Това, което за всички останали е разбираемо и нормално за жената Водолей може да се окаже абсолютно неприемливо и обратно. За нея всички са равни и за това не е склонна да се подчинява на никого. За нея общественото мнение няма никаква стойност, тя върви само в своята си посока, въпреки всичко и всички и се държи така, както счита за нужно. Изгражда убежденията си по свои собствени закони, приема сeмейните и домашни традиции твърде избирателно, но всичко, което са възприели в ранното си детство и всичко, което считат за собствени убеждения са готови да отстояват до край. Това прави доста труден съвместния живот с тях – създават свой собствен ред и страшно се дразнят, ако някой го нарушава
 
Детето Водолей
Детето Водолей може да се окаже наказание за родителите. То е много любопитно и без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение. Истинските проблеми, обаче, започват в училище – това дете е безкрайно изобретателно и безкрайно недисциплинирано. Най-лесното нещо а него е да прекъсне урока и да провокира всички деца към поредната щуротия. Това съвсем не значи, че детето е глупаво – напротив, то просто скучае. За него обикновено казват: „Умно, но мързеливо.”
 
Родителят Водолей
Водолеите създават широк кръг от интереси у децата си, ползват се с доверието им и имат изключително добри взаимоотношения. Не винаги отделят достатъчно време за децата си и това е предпоставка за различни грешни ходове от тяхна страна.
 
Здраве
Метаболизмът е подложен на колебания под влиянието на геофизични фактори (особеност, характерна за въздушните знаци). Болестите са неочаквани, внезапни, остри. Предразположени са към преумора, стрес и неврози, заболявания на кръвообращението, разширени вени и флебит, спазми, цистит, ангина, дихателни проблеми, травми на крайниците, простудни заболявания, главоболия, анемия, малокръвие. Склонни са да водят природосъобразен начин на живот, употребяват вегетарианска храна. Избягват традиционната медицина, доверяват се на алтернативната. 
Препоръки: Укрепване на нервната система. Повече сън, спокойствие, тишина. Медитация, дишане на чист въздух, разходки сред природата, екскурзии. Употреба на повече течности.
 
Работа
С каквото и да се занимава Водолеят, той го прави по свой собствен и неповторим начин. Водолеите винаги са първооткриватели, експериментатори, изобретатели в областта, към която са се насочили. Мразят да ги вписват в работно време, да изискват от тях дисциплиниран престой на работното място. Това съвсем не значи, че те са мързеливи и безотговорни. Просто си работят в свой собствен ритъм, който винаги е различен от общоприетия. Идеалният вариант е Водолеят да работи сам и за себе си, по начин, който той си е избрал.
Водолеите са изключително разбрани. Началникът Водолей е истинско съкровище за подчинените си – той не вика, не крещи и проявява грижа към екипа си, особено, ако началникът е жена.
Благодарение на изключителните си умствени способности Водолеите са предразположени към интелектуален труд и дейности, които изискват съобразителност, бърза реакция, находчивост и способност мигновено да се взимат решения.
Области на реализация: наука, научноизследователска дейност, компютри и интернет, електричество, авиация, фотография, астрология, астрономия, космически изследвания, телекомуникации.
Професии: изобретател, компютърен специалист, програмист, фотограф, електротехник, астролог, учен, радиотехник.
 
Пари
Водолеят приема парите с максимата „колкото-толкова”. Водолеят е романтик и той никога не превръща парите в смисъл на живота си, той никога няма да робува на парите и дълбоко в душата си приема с насмешка онези, които го правят. За него най-важното е да получи колкото му е необходимо. Ако Водолеят намери занимание, което му допада, той ще му се отдаде изцяло и напълно, без да мисли за материалните резултати и духовни почести.
Водолеят не може да бъде изкушен, не може да бъде купен. Той мрази да взима заеми, но и не обича да дава заеми и ако все пак ви даде пари на заем, то върнете ги в срок, защото иначе ще ви се обиди и ще ви отпише от списъка си с приятели.
 
Любов и брак
Личният живот на Водолея никога не е безоблачен. Той винаги се стреми към идеалите, които сам си е създал и които са недостижими като хоризонта. Най-страшната трагедия за него е да се разочарова от любимия си човек заради несъответствие между идеалния и реалния му образ.
 
Напразно обвиняват Водолея в безчувственост. Той по-скоро проявява чувствата си твърде неравномерно. В началото на връзките си обикновено се проявяват бурно и внезапно, а скоро след това реагират спокойно и сякаш безразлично. Дали само за момента или за винаги – това никога не може да се определи. В този момент Водолеят започва да изучава обекта на чувствата си. За него има огромно значение интелектуалната хармония, близостта на истересите, еднаквите вкусове и увлечения. Водолеят може да се влюби до безумие и да направи всичко за любимия човек, дори най-безразсъдна постъпка и то в съвсем прекия смисъл. Водолеите са романтици до мозъка на костите си, редки са случаите на брак по сметка.
 
Подходящи партньори
В ранна младост Водолеят има прекрасна съвместимост с Близнаци – те са толкова променливи, че винаги са в хармония.
В следващия по-зрял период Водолеят влиза в хармонични взаимоотношения с Девата, заради нейната практичност, но за кратко.
В зряла възраст има много силна съвместимост с Лъва – двамата създават висша двойка.
 
Секс
Водолеите са свалячи, но винаги търсят недостижимия идеал. Мъжете обикновено не се женят рано.Условно могат да се разделят на 2 групи:
- възвишени, образовани, интелектуалци, всестранно развити мъже. При тях ври и кипи от обожателки. Те лесно се влюбват, но и бързо се оттеглят, осъзнавайки колко е далеч обекта на влюбването им от идеала, който са си създали. Тези Водолеи имат имат по-силно развита интелектуалност, отколкото сексуалност.
- първични, пробивни, с по-силно развита сексуалност и склонни към по-трайни връзки.
 
Храни и напитки
Хранене: - Храни съдържащи магнезий, калций, натриев хлорид (готварска сол). Моркови, салати, чушки, тиквички, зеле, листни зеленчуци, картофи, керевиз, червено цвекло, ряпа, грах, брюкселско зеле. Киви, ананас, кайсии, праскови, грозде, бъз, малини, френско грозде, боровинки. Черупкови плодове, бобови храни. Зърнени храни (ечемик, соя, кафяв ориз, ръж) и техните кълнове, ръжено брашно, трици. Растителни мазнини – зехтин, сусамово, соево, орехово, тиквено олио, сусамов тахан.
На Водолеят не му се налага да мисли за прехраната си. Него много повече го интересува духовната храна. Той може да забрави да закуси и да си спомни, че не е хапвал нищо чак вечерта, от което да почувства някакъв дискомфорт. На Водолеите им е все едно какво ядат и дали въобще ядат. Важното е да получават храна навреме, макар че могат да изкарат с дни на кафе и цигари.
Водолеят има нужда от партньор, който да се грижи за редовното му, качествено и правилно хранене, а още по-добре, ако му поднася собственоръчно приготвена храна. Решаването на вселенските проблеми е нещо много по-важно за Водолея от такива дреболии като храната.
 
Стил
По отношение на облеклото Водолеят е абсолютен авангардист – той може да облече онова, което никой друг не би облякъл, да си боядиса косата в лилаво или ярко зелено, да си направи абсолютно невъобразима прическа, да съчетае несъчетаеми стилове и точно това е причината повечето световни модни дизайнери да са от тази зодия – имат свежи и нестандартни идеи.
 
Известни личности
Галилео Галилей, Николай Коперник, Чарлз Дарвин, Моцарт, Шуберт, Менделсон, Мане, Моне, Байрон, Стендал, Чехов, Ромен Ролан, Жул Верн, Чарлз Дикенс, Владимир Димитров - Майстора, Стефан Стамболов, Атанас Буров, Христо Стоичков, Ванга, Жорж Сименон, Менделеев, Томас Едисон, Лагранж, Томас Мор, Борис Елцин.